27 Nisan 2010 Salı

YOKSULUN DERDİNE KİM YANAR?


EKONOMİK KRİZ YOKSULU VURDU
Dünya Bankası ve IMF'nin ortak "Krizden Sonra Binyıl Kalkınma Hedefleri" başlıklı 2010 Küresel İzleme Raporu (Global Monitoring Report) yayımlandı. Raporda, zaten var olan sorunların küresel ekonomik krizle birleştiği, 13 ülkede yapılan bir yoksulluk gözlem araştırmasında yer alan Türkiye bölümünde şu değerlendirmede bulunuldu:
“Türkiye'de en yoksul hane halkları, ücret ve kendi işvereni olanların serbest meslek gelirlerinde en büyük kayıpları yaşadı. En yoksul yüzde 20'lik kesimin yaklaşık yüzde 91'i gelir kaybına uğrarken en zengin yüzde 20'lik kesim de bir miktar gelir kaybı gördü. Sosyal güvenlik ağı en yoksul ailelerin sadece yüzde 20'sini kapsadı, eldeki varlıkların satışını, tasarrufların harcanmasını ve destek için başka gayrı resmi kaynaklar bulunmasını zorunlu kıldı.
En yoksul ailelerin yüzde 75'i çocuklarının gıda harcamalarında kesinti yaptı, yüzde 29'u sağlıkta, yüzde 14'ü de eğitimde kesintiye gitti. Orta sınıf hane halkları dahi özellikle eğitim harcamalarını kıstı.
» Daha yoksul bir yaşama itildiler
» Ailelerin yüzde 73'ü küresel ekonomik kriz nedeniyle daha ucuz gıdalara yöneldi.
» Yurttaşların yüzde 65'i gıda dışı ürünlerde daha ucuza yöneldi.
» Yüzde 53 gıda tüketimini azalttı.
» Araştırmada sorulara yanıt verenlerin yüzde 49'u arkadaşlarıyla daha az görüşmeye başladı.
» Yüzde 48'i gıda dışı ürün almayı kesti.
» Yüzde 31'i ulaşım türünü değiştirdi.
» Yüzde 30'u bilgi-iletişim hizmetlerinden daha az yararlanmaya başladı.
» Yüzde 26'sı önleyici sağlık hizmetleri itibarıyla doktor kontrollerini azalttı.
» Yüzde 21'i sağlık hizmetlerinden eskisine oranla daha az yararlanmaya başladı.
» Hane halklarından yüzde 10'u ise aile içinde dil, bilgisayar ve diğer türdeki kursların bırakıldığını, okul giriş ücretlerinin ödenmemeye başlandığını ya da geciktirildiğini belirtti.
Yoksullar için umut yok
Önümüzdeki beş yılı değerlendiren 2010 Küresel İzleme Raporu’nda yoksulların geleceğiyle ilgili şu görüşlere yer verildi:
Küresel ekonomik kriz gelişmekte olan ülkelerde yoksulluğun azaltılması adımlarını yavaşlattı ve Binyıl Kalkınma Hedeflerine ilerlemeyi engelledi. Krizin Binyıl Kalkınma Hedeflerinde özellikle açlıkla mücadele, ana ve çocuk sağlığı, kadın-erkek fırsat eşitliği, temiz suya erişim ve salgın kontrolü gibi alanlarda olumsuz etkide bulundu ve etki 2015 yılının oldukça ötesine geçecek. Sonuç olarak kriz nedeniyle 53 milyon insan daha 2015 yılına kadar aşırı yoksul olacak" saptamasını yaptı. Buna göre aşırı yoksul sayısı beş yıl sonra 920 milyona ulaşacak, ancak bu sayının 1990'daki 1 milyar 800 milyon kişiyle kıyaslandığında hatırı sayılır bir düşüşe karşılık geldiği belirtildi. Rapordaki tahminler çerçevesinde gelişmekte olan ülkelerin hala, 2015 yılı itibarıyla aşırı yoksul sayısının 1990'daki seviyesinin yüzde 42'sine indirmek şeklindeki ilk Binyıl Kalkınma Hedefini gerçekleştirme yolunda bulunduğu da kaydedildi.
BİRGÜN GAZETESİ

Hiç yorum yok: