24 Nisan 2010 Cumartesi

KALKINMA YARIŞINDA GERİ KALDIK

TİSK eleştirdi: Küresel kalkınma yarışında Türkiye ciddi atak yapamadı
TİSK kalkınma yarışındaki temel göstergenin satın alma gücü paritesine göre GSYH olduğuna dikkat çekerek “1991 yılında en zengin 15 ülke ile aramızdaki kalkınmışlık farkı yüzde 71.4 düzeyindeydi. Şimdi de yüzde 69.1 seviyesinde. Türkiye zengin ülkelerle arayı kapatamadı, üstelik Polonya, Güney Kore, Macaristan, Slovakya gibi ülkeler bizden çok hızlı koştu” açıklaması yaptı
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’ndan (TİSK) yapılan açıklamada, Türkiye’nin son 18 yılda küresel kalkınma yarışında ciddi bir atak yapamadığı, buna karşılık bir çok gelişmekte olan ülkenin “çok daha hızlı koşarak” Türkiye’nin önüne geçtiği belirtildi.
TİSK’ten yapılan yazılı açıklamada, bir ülkenin kalkınma yarışındaki başarısının “göreli” olduğu ve en önde koşanlarla arasındaki mesafenin değişimiyle ölçüldüğü ifade edilerek, satınalma gücü paritesine göre ABD Doları olarak Kişi Başına Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) temel gösterge kabul edildiği belirtildi.
Yetişemedik, geçildik
Bu çerçevede OECD verilerine göre, Türkiye ile dünyanın en zengin 15 ülkesi arasındaki kalkınmışlık farkının, 1991’de yüzde 71.4 düzeyinde olduğu, 2001’de yüzde 73.8’e yükseldiği, 2002-2007 döneminde ise azalarak yüzde 68.1’e kadar gerilediği anlatıldı. Olumlu sürecin krizle kesildiği ve farkın 2009’da yüzde 69.1’e yükseldiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“18 yıllık dönemde gelişmiş ülkelerle olan kalkınmışlık farkımız, bazen biraz altına inmek, bazen de biraz üstüne çıkmakla birlikte, yüzde eksi 70 çizgisi civarında olmuştur. Türkiye’ye ait trend, zengin ülkelerle arayı kapatmaya yönelik, istikrarlı bir yükseliş niteliği göstermemiştir. Buna karşılık, kimi gelişmekte olan ve ekonomileri Türkiye Ekonomisi ile rekabet eden ülkeler kalkınma yarışında Türkiye’ye kıyasla çok daha hızlı koşmaktadır. Örneğin dönem başında Türkiye’ye kıyasla dezavantajlı durumda olan Polonya yüzde -73’ten yüzde -55’e yükselmiş, Güney Kore ise yüzde -56’dan yüzde -31’e fırlamıştır. Zengin ülkelere göre kalkınmışlık farkı Türkiye açısından 2.3 puan azalmış, Hindistan farkı 2.8 puan, Macaristan 6.5 puan, Çek Cumhuriyeti 8.3 puan, Çin 9,8 puan, Polonya 18.2 puan, Slovakya 18.5 puan, Kore 25.1 puan azaltmayı başarmıştır.”
Türkiye’nin son 18 yılda kalkınma yarışında ciddi bir atak yapamadığı, buna karşılık birçok ülkenin kalkınmada “sıçrama” gerçekleştirdiği tespitine yer verilen açıklamada, “Türkiye’nin hem gelişmiş ülkelerle arasındaki farkı hızlı şekilde kapatamadığı, hem de yakın geçmişte Türkiye’nin gerisinde bulunan gelişmekte olan birçok ülkenin Türkiye’nin önüne geçtiği bir süreç yaşanmaktadır” denildi.
Açıklamada, Türkiye’nin kalkınma yarışında geride kalmaması için büyüme ve sanayi stratejilerini yenileyerek, yüksek katma değerli mal ve hizmet üretimine geçmesinin zorunlu olduğu vurgulandı ve bu amaçla hükümet ile yatırımcıların stratejik ortaklık yapması gerektiği belirtildi.
VATAN GAZETESİ

Hiç yorum yok: