1 Mayıs 2010 Cumartesi

Burası Türkiye Çernişevski'de yasaklanır

Soruşturma konusu bulmakta insan aklının sınırlarını zorlayan üniversite yönetimleri, ünlü Rus yazar Çernişevksi'yi de unutmadı. Polis baskınında bir öğrenci evinde çıkan 'Nasıl Yapmalı', disiplin soruşturmasına gerekçe oldu. Bu şerefe erişen ise, Muğla üniversitesi yönetimi.
Muğla Üniversitesi Rektörlüğü ilginç bir soruşturmaya imza attı. Rektörlük, polis baskınında evinde ünlü Rus yazar Çernişevski'nin Nasıl Yapmalı kitabı bulunan öğrenci hakkında disiplin soruşturması başlattı.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Ocak ayında Muğla Üniversitesi öğrencilerinden Nuri Nur'un evine polisler tarafından baskın yapıldı. Evdeki kitap, cd ve taşınabilir belleklere polisler tarafından el konuldu. Polis Nuri Nur'u serbest bıraktıktan sonra bu kez Sabahattin Yaprak adlı öğrenciyi Muğla Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi önünde gözaltına aldı.
Polisin öğrencilere yönelik gözaltı terörüne karşı tepki göstermesi beklenen üniversite yönetimi ise gözaltına alınıp evleri basılan öğrenciler hakkında soruşturma başlattı. Rektörlük, Muğla Sağlık Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinden Metin Karataş ve Barış Üçtepeler, Muğla Eğitim Fakültesi'nden Soner Baybo ve Kadir Keklik ile Fen Edebiyat Fakültesi öğrencilerinden Sabahattin Yaprak'a evde yasaklı yayın ve kitap bulundurdukları iddiasıyla disiplin soruşturması başlattı.
Polis baskınında bir öğrencinin evinde çıkan ünlü Rus Yazar Nikolay Çernişevski 'Nasıl Yapmalı', disiplin soruşturmasına gerekçe oldu. Öğrenciler ise Çernişevski'nin 'Nasıl Yapmalı?' adlı romanını Muğla Üniversitesi Kütüphanesi'nden alıp evlerine götürdüklerini anlattı. Öğrenciler, 'Kendi kütüphanenizdeki bütün kitapları toplatın ve orada çalışan bütün görevlilere de öğrencilere yaptığınız gibi soruşturma açın'' diyerek, soruşturmaya tepki gösterdiler.
ÇERNİŞEVSKİ KİMDİR?
Lenin'in 'militan bir demokrat' olarak tanımladığı Rus edebiyatının en önde gelen yazarları arasında bulunan ve Narodniklerin önderlerinden Nikolay Gavriloviç Çernişevski 17 Ekim 1889'da hayatını kaybetti.
Çarlık Rusya'sı ile Sosyalist Sovyetler arasındaki geçiş dönemini ve insan tipini ortaya koyması ve bir çığır açması bakımından dönemin politik dehalarının bile eleştirisini ve dikkatini çekti.
ANF

Hiç yorum yok: